GPS struinen

Wil je de natuur langs de rivier op een bijzondere manier beleven, dan bieden de Gps struin routes langs de waal uitkomst. Struinen door de uiterwaarden is wandelen langs rivier­duinen en zandstranden, bijzondere kruiden en bloemen ontdekken, oog in oog staan met loslopend vee, luisteren naar de golven en onderweg een veldboeket plukken. Kortom: een avontuurlijke tocht langs de Waal, die je niet snel zult vergeten. Inmiddels zijn er wel tot 150 km struinroutes langs de Waal, deze lopen van Slot Loevestein tot aan Beuningen en van Slijk Ewijk tot aan Fort Vuren.

Struinroutes

GPS Struinen Wild

Boven en Beneden Leeuwen

De Waaier van Geulen is een struinroute gaat met een boog om het Grote Wiel in Beneden-Leeuwen. In de negentiende eeuw doorbrak kruiend ijs hier de dijk. Achter de dijk ontstond daardoor een kolk dat ook wel wiel of waay wordt genoemd. Grazen de Konikpaarden of Rode Geusrunderen op de rivierduinen? Dan moet je deze met rust laten. Maar de dromerige zandstrandjes zijn een uitstekend alternatief voor een korte stop. Je kunt het pad verlaten en de kolken en tichelgaten van dichtbij bekijken.

GPS Struinen Natuur

Tiel en Dreumel

Je start de wandel met een overtocht op het pontje naar de overkant van de rivier. Je passeert Tiel en wandelt verder richting de Wetland Passewaay. Zo’n driehonderd jaar geleden zorgde een dijkdoorbraak voor een waay achter de dijk. De Wetland Passewaay is nu een gevarieerd natuurgebied. Je kunt er urenlang struinen tussen het grazende vee.De wandeling gaat verder door Zennewijnen. In dit buurtschap stond in de middeleeuwen een klooster waardoor het een populaire plek was voor christenen. Nu telt de plaats nog 150 inwoners en dankt het haar bekendheid vooral aan de plaatselijke steenfabriek.Via de Stiftsche Uiterwaarden wandel je naar het voetveer bij Varik en maak je de overtocht naar Heerewaarden. Je deelt de uiterwaarden met paarden en runderen bij de Kopse boom bij Heerewaarden. Vroeger werd de boom gebruikt als baken voor de scheepvaart. Daarnaast brak de boom bij strenge vorst het kruiend ijs. Je vervolgt de struinroute langs de zuidkant van de Waal tot aan het startpunt. Het is ook mogelijk de route te starten bij Parkeerterrein De Waalkade (Tiel), De Bol (Varik-Heerewaarden) of Bezoekerscentrum De Grote Rivieren (Heerewaarden).

GPS Struinen Waalzicht

Druten en Beuningen

De wandeling start in de Afferdensche en Deestsche Waarden. Een steenoven en fabrieksschoorsteen herinneren aan de tijd dat hier bakstenen werden gebakken. De wandeling voert langs Ewijkse plaat waar wilde paarden grazen naar Slot Doddendael. Voordat je de Waal overvaart, kun je een bezoek brengen aan bezoekerscentrum Het Dijkmagazijn in Beuningen. Hier worden regelmatig interessante excursies georganiseerd en boeiende lezingen en workshops gegeven. In de Loenensche Buitenpolder liggen de Zwarte Kuil en Grote Kolk. Deze zogenaamde wielen (ook wel waaien genoemd) zijn ontstaan na dijkdoorbraken in het verleden. In de zomer wandel je tussen het grazende vee. Bij de landwinkel De Grote Doorn in Loenen kan je de rugzak weer vullen met de heerlijkste streekproducten voordat je de wandelroute vervolgt naar de eerste kerncentrale van Nederland. De centrale in Dodewaard wordt al jaren niet meer gebruikt, maar vormt een markant plaatje, zo langs de rivier. In de Hiensche Uiterwaarden vind je eindeloze rust en ruimte. De uiterwaarden liggen relatief laag en lopen vaak onder water. Daarom gebruiken de boeren dit land zelden. Voor planten en dieren is het juist een plek waar zij ongestoord hun gang kunnen gaan. Een voetveer brengt je naar de overkant van de rivier waar je de wandeling bent gestart. Het is ook mogelijk de route te starten bij Het Dijkmagazijn (Beuningen) of Landwinkel De Grote Doorn (Slijk-Ewijk).

Pontjes, kleding en meer …

Van april tot en met oktober kun je struinen langs de Waal. Staat het water te hoog om door de uiterwaarden te trekken, dan kun je kiezen voor een alternatieve route. Meestal gaat deze over de dijk. In de wintermaanden staan de uiterwaarden lange tijd onder water en varen de meeste pontjes niet. Ook handig om te weten dat honden helaas niet mee struinen in verband met het vee Zorg voor goede kleding passend bij het te verwachten weertype Broeken met afritsbare pijpen hebben zo hun voordeel, u struint door ruig gebied waar akkerdistel, brandnetel en wilde braam kunnen voorkomen Stevige schoenen: bij vochtig weer, liefst waterdicht Bij felle zon: hoofdbescherming dragen Bij warm weer: voldoende drinken meenemen Een camera en/of verrekijker voor het vastleggen en bekijken van veel moois Een rugzakje voorkomt veel onnodig gesjouw Houd minimaal 25 meter afstand van de paarden en runderenVoer of aai de dieren nooit. Loopt nooit tussen een moeder koe en haar kalf door, dat is vragen om problemen! Het is ook mogelijk de route te starten bij Parkeerterrein De Waalkade (Tiel), Hotel Restaurant ’t Veerhuis (Wamel) of de Veerdam bij fiets- en voetveer Druten-Dodewaard, kant van Druten.

 

Tarieven GPS Struinen

  • GPS huur incl. route € 19,95
  • GPS huur los € 10,00
  • Borg GPS € 100,00
  • Gids vanaf 10 personen op aanvraag

Vraag een vrijblijvende offerte aan:

Korte vraag? Klik dan hier.

Naam (Verplicht)

Email (Verplicht)

Telefoonnummer (verplicht)

Gewenste datum

Aantal personen

Activiteit(en)

Stel arrangement samen (Optioneel).

Food opties
BBQ standaard(€19,50)BBQ Low & Slow (€27,50)Frietkraam (€7,50)BBQ lunch (€19,50)Lunch standaard (€12,50)Picknickmand 2 pers(€25,-)Dessert of ijs (€3,50)

Snack opties
Koffie & ontvangst (€4,50)Verse smoothie (€4,95)Bittergarnituur (€4,50)Hollandse hapjes (€4,50)BBQ kipsate snack (€4,50)

Drink opties (fris, bier & wijn)
Losse consumpties (€2,60)2 per persoon (€5)5 per persoon (€10)Afkoop 3 uur p.p. (€15)

Drink specials
Set speciaalbier (€9,95)Speciaalbier enkel (€3,-)Wijnproeverij (€12,50)High-Tea incl hapjes (€17,50)High-Wine incl hapjes (€22,50)

Eventuele vragen of andere wensen: